Sunday, February 17, 2013

Bahan Kimia Semulajadi dalam Makanan

Selama ini kita sering mendengar istilah bahan kimia makanan, namun tidak semua bahan kimia tersebut dibuat melalui proses menggunakan bahan kimia sintetik, ada juga yang dibuat secara semulajadi yang tentunya sangat baik untuk kesihtan kita apabila digunakan dengan jumlah yang tidak berlebihan, bahan-bahan tersebut adalah:

BAHAN KIMIA ALAMI SEBAGAI PEMANIS

GULA PASIR
Gula pasir dibuat dari pokok tebu dan berbentuk butiran. Gula pasir merupakan jenis gula yang paling banyak digunakan untuk membuat makanan dan minuman.

GULA MERAH
gula merah disebut juga gula melaka, gula melaka dibuat dari sedapan bunga kelapa. gula merah ada yang berbentuk bulat ataupun silinder. Gula merah umumnya digunakan untuk perasa masakan dan pemanis kuih tradisional.

MADU
Madu adalah sejenis pemanis, madu berbentuk cairan pekat dan mempunyai rasa lebih manis daripada gula. Madun biasanya digunakan sebagai pemanis madu.

BAHAN KIMIA SEMULAJADI SEBAGAI PEWARNA

WARNA KUNING
  • Kunyit
  • Orange
WARNA HIJAU
  • Warna hijau dapat dipewrolehi dari daun pandan. Warna hijau dari tanaman diperolehi darai zat warna klorofil
WARNA COKLAT
  • Gula melaka
  • Daun jati
  • Gula pasir - Gula pasir memang berwarna putih, namun ia juga dibuat sebagai pewarna coklat untuk makanan. Cara pembuatannya adalah gula dimasak hingga cair dan berwarna kecoklatan.
WARNA MERAH
  • Untuk warna merah kita boleh gunakan warna merah.

Demikinalah penggunaan bahan kimia semulajadi yang tentunya lebih sihat apabila kita menggunakannya berbanding menggunakan bahan kimia sintetik. Semoga bermanfaat.

No comments:

Post a Comment