KEPENTINGAN BAHAN KIMIA
Bahan kimia digunakan untuk
menggantikan penggunaan bahan asli. Penciptaan bahan perasa tiruan telah dapat
menggantikan penggunaan bahan asli dalam membuat sesetengah bahan makanan.
Sebagai contoh bahan tiruan yang digunakan dalam membuat aiskrim yang pelbagai
rasa.
Bahan kimia digunakan bagi menambah
keenakan makanan.Penggunaan bahan perasa seperti MSG yang ditambah dalam
makanan segera atau makanan ringan menjadikan makanan lebih enak. Penggunaan
bahan pewarna dalam makanan juga menjadikan makanan yang dihasilkan kelihatan
lebih menarik. Sebagai contoh, mi dan kuih muih yang menggunakan pewarna tertentu
nampak lebih menarik.
Bahan kimia membantu mengekalkan
kesegaran makanan. Penggunaan bahan pengawet dalam industri makanan dapat
mengekalkan kesegaran makanan tersebut dalam jangka panjang. Bahan pengawet
yang digunakan dapat mengekalkan nisbah kelembapan dan mengawal kerosakan.
Bahan kimia membantu aktiviti
memproses makanan. Adanya bahan kimia seperti pengawet telah menggalakkan
pertumbuhan industri hiliran yang berasaskan pertanian, penternakan dan hasil
laut. Buah-buahan boleh diproses menjadi jus minuman seperti jus mangga,
kacang soya dan limau. Penggunaan bahan kimia membolehkan buah-buahan boleh
ditinkan seperti nanas dan laici boleh ditinkan. Bahan pengawet juga
membolehkan hasil-hasil ternakan ditinkan seperti kari ayam, lembu dan sambal
ikan bilis. Bahan kimia boleh meningkatkan tekstur makanan yang dikehendaki
seperti kek lembut, ais krim yang lebih lekit, gebu dan kenyal.
Bahan kimia dapat menambah nilai
nutrisi makanan. Penggunaan agen penambah nutrisi seperti vitamin dan garam
galian digunakan dalam produk tenusu, bijirin, tepung dan majerin. Penggunaan
agen nutrisi ini dapat meningkatkan nilai nutrisi makanan dan mewujudkan sumber
makanan yang seimbang.
KESAN SAMPINGAN PENGGUNAAN BAHAN KIMIA
Penggunaan bahan kimia menyebabkan
penyakit berbahaya. Penggunaan secara berlebihan oleh pengeluar makanan boleh
mendatangkan pelbagai penyakit kepada pengguna, misalnya asid benzoik yang
digunakan sebagai pengawet dalam sos cili dan jus buah-buahan secara berlebihan
boleh mengakibatkan gangguan saraf. Penggunaan pewarna yang berlebihan boleh
mengakibatkan penyakit kanser, kencing manis, buah pinggang, gastrik dan
lain-lain lagi.
Keracunan juga boleh berlaku akibat
mengambil makanan yang menggunakan bahan kimia berlebihan. Makanan yang
mengandungi perasa dan pewarna yang berlebihan boleh menyebabkan sakit perut,
muntah-muntah dan cirit birit. Dalam kes keracunan yang teruk boleh menyebabkan
kematian.
Penggunaan bahan kimia yang
berlebihan juga boleh menyebabkan ketagihan. Kandungan kafein dan alkohol dalam
makanan boleh menyebabkan penggemar makanan berkenaan ketagih. Penggunaan yang
berterusan boleh menyebabkan ulser.
Penggunaan bahan kimia tertentu
dalam makanan boleh menjejaskan tumbesaran. Kandungan aluminium, plumbum dalam
makanan ringan boleh menyebabkan tumbesaran terjejas dari segi mental dan
fizikal.
Bahan kimia yang digunakan dalam
makanan juga boleh menyebabkan alahan. Bahan Tartazin (E102) yang digunakan
dalam memproses makanan boleh menyebabkan gatal kulit yang amat sangat serta
mengkibatkan pembengkakan sesetengah tisu lembut seperti kelopak mata, bibir,
lidah dan tangan.
Penggunaan
bahan kimia dalam makanan menjadi pemangkin kepada industri makanan dan
pemprosesan makanan. Namun tanpa pemantauan dan penguatkuasaan dari pihak
berkuasa akan mewujudkan suasana yang tidak sihat akibat penggunaan yang tidak
mengikut peraturan.
suka info ni...sngt berguna ..thanx for ur info...
ReplyDeletesama2..tu la kadang2 kita tak sedar pun kita tak tahu..
ReplyDelete