Thursday, March 7, 2013

Asid Borik?

Apa itu asid borik?
  • Ia merupakan antiseptik, pesticide (perencat seranga) dan sebagai fungicide (perencat kulat).
  • Ia selalu digunakan untuk mengawal serangga, pengawet untuk industri perabut, industri pembuatan kaca dan juga didalam bidang perubatan.
  • Asid borik tidak dibenarkan hadir didalam makanan atau produk makanan.
  • Jika terdapat kehadiran asid borik didalam makanan ia adalah disebabkan oleh pihak pengusaha yang tidak bertanggunjawab dan hanya memetingkan keuntungan semata-mata.
  • Asid borik digunakan oleh pengusaha makanan ini sebagai untuk memanjangkan jangkahayat dan kesegaranya.
  • Asid borik adalah bahan pengawet yang dilarang didalam Akta Makanan 1983 dan Peraturan Makanan 1985.
  • Produk makanan yang selalu mengandungi bahan pengawet ini seperti mee kuning, kueh teow, laksa, loh se fun, mee wantan, mee hokien, bee hoon, kulit popia dll.
  • Individu yang telah memakan makanan mengandungi asid borik yang tinggi boleh menyebabkan nausea, muntah, diarrhea, penyakit kulit, kegagalan buah pinggang dan kematian.
  • Cara untuk mengesan kehadiran asid borik ini boleh mengunakan air kunyit, tetapi ia bukan ujian penentuan kesahihanya.
  • Ia boleh juga memberikan keputusan yang salah. ini kerana tindak balas air kunyit dengan Natrium bikarbonat (air abu ) yan digunakan untuk membuat mee boleh menyebabkan mee bertukar dari kuning ke warna merah.Jadi cara yang terbaik adalah pengujian di makmal.
  • Jadi tip hari ini carilah mee kuning yang telah mendapat sijil halal sahaja, kerana penggunaan bahan ramuan dan keselamatannya telah dipastikan.
  • Kami di Sahabat Roselle Marketing ada menjual mee halal, lagi thoyyiba. Mee kuning yang dibuat oleh Orang Islam sendiri.
more info about Asid Borik?
  • Kimia berwarna putih seakan-akan kristal.
  • Makanan mengandungi asid borik bertukar merah jika dicampurkan air kunyit.
  • Boleh didapati dalam bentuk serbuk dari farmasi tanpa preskripsi.
  • Bahan anti-septik, anti-kulat dan anti-virus.
  • Digunakan merawat dubur dan faraj daripada jangkitan kulat.
  • Pembunuh kuman penyakit kulat.
  • Terdapat di dalam kebanyakan produk perubatan farmasi untuk penyakit luaran.
  • Keracunan, gastro-usus, kerosakan buah pinggang dan hilang selera makan.

6 comments: